Agnieszka Kręglicka

Sola w sosie z gorgonzoli i szpinaku


Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Sola w sosie z gorgonzoli i szpinaku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 filety z soli

łyżka mąki

4 łyżki oliwy

sól

 

Sos

100g gorgonzoli

łyżka masła

2 łyżki brandy

400g szpinaku

szklanka śmietany kremówki

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Przygotować sos: wilgotny, umyty szpinak wrzucić na patelnię z rozgrzanym masłem, posypać solą i pieprzem, zamieszać. Gdy liście zwilgotnieją zdjąć z patelni. Rozgrzać masło, dodać ser i podgrzewać, aż się rozpuści. Wlać brandy, odparować. Dodać śmietankę, pogotować chwilę razem aż sos będzie gładki i trochę zgęstnieje. Dodać uduszone liście szpinaku i doprawić. Solę posolić i oprószyć mąką, usmażyć na złoto. Do gorącego sosu włożyć usmażoną solę i podawać.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.