Tomasz Jakubiak

Sodziaki z sosem wiśniowym


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki

odsłon: 283

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 szklanki mąki pszennej

2,5 szklanki zsiadłego mleka

2 łyżeczki sody

szczypta soli

2 łyżeczki miodu

olej do smażenia

 

Sos wiśniowy:

250 g wiśni

150 ml cherry

2 łyżki miodu

 

Sos jogurtowy:

opakowanie jogurtu greckiego

2 łyżki miodu

3 łyżki malin

 

 

 

Przygotowanie:

W misce połącz zsiadłe mleko z sodą, solą i miodem. Dokładnie wszystko wymieszaj i dosyp mąkę. Ponownie dokładnie wymieszaj.
Z powstałego ciasta smaż placki na mocno rozgrzanym oleju.
Przygotuj sos wiśniowy. Do rondelka przełóż wiśnie i zalej je cherry. Dolej miodu. Wiśnie duś, aż sos się zredukuje.
W misce połącz wszystkie składniki sosu jogurtowego.
Placki podawaj z sosami. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Placki z jabłkami i rodzynkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
Placek z kwiatami cukinii i ricottą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 26)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
Sakura mochi
Przepis z programu Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Placki i placuszki
kuchnia świata: Kuchnia japońska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.