Sodziaki z sosem wiśniowym

Sodziaki z sosem wiśniowym
Oceń przepis:
30 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Placki i placuszki

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 2,5 szklanki zsiadłego mleka
  • 2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki miodu
  • olej do smażenia
Sos wiśniowy:
  • 250 g wiśni
  • 150 ml cherry
  • 2 łyżki miodu
Sos jogurtowy:
  • opakowanie jogurtu greckiego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki malin

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce połącz zsiadłe mleko z sodą, solą i miodem. Dokładnie wszystko wymieszaj i dosyp mąkę. Ponownie dokładnie wymieszaj.
Z powstałego ciasta smaż placki na mocno rozgrzanym oleju.
Przygotuj sos wiśniowy. Do rondelka przełóż wiśnie i zalej je cherry. Dolej miodu. Wiśnie duś, aż sos się zredukuje.
W misce połącz wszystkie składniki sosu jogurtowego.
Placki podawaj z sosami. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA