Marta Dymek

Soczewicowy dal ze Sri Lanki


Przepis z programu Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegańskie

odsłon: 625

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 marchewki

350 g soczewicy czerwonej / 2 szklanki

2 ½ szklanki wody

1 ½ łyżeczki kurkumy

 

Do podsmażenia:

1 duża cebula

1 ½ łyżeczki ziaren kuminu

1 łyżeczka kozieradki

1 łyżeczka czarnej gorczycy

30 świeżych liści curry / 3 łyżki suszonych liści curry

½ papryczki chili lub szczypta płatków chili

2 - 3 łyżki oleju

1 puszka kokosowego mleczka / 400 ml

sól

Przygotowanie:

Soczewicę dokładnie opłukać, marchew zetrzeć. Następnie przełożyć do garnka, dodać odmierzoną wodę oraz kurkumą i gotować pod przykryciem na niedużym ogniu do momentu, aż soczewica będzie lekko miękka, czyli około 10 minut.
Po upływie tego czasu cebulę pokroić w drobną kostkę, a na patelni mocno rozgrzać kilka łyżek oleju. Na olej wrzucić kumin, gorczycę, kozieradkę, chili oraz cebulę i smażyć przez 3 minuty, do momentu aż będzie przezroczysta i zacznie się lekko złocić. Następnie dodać liście curry, smażyć ostatnią minutę, a gorący olej wraz z przyprawami wlać do soczewicy.
Do garnka z soczewicą dodać kokosowe mleko, pół łyżeczki soli, doprowadzić do bulgotania i pozwolić się gotować ostatnie 5 minut. Na koniec doprawić do smaku solą, podawać z ryżem lub plackami.


powrót

Podobne przepisy

Domowy kisiel jabłkowy
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Wegańskie pho
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Dania wegańskie

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.