Janella  Purcell

Soczewica janelli


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia marokańska

Soczewica janelli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki

2 łyżki oliwy z oliwek

3 rozgniecione ząbki czosnku

posiekana cebula

3 łyżeczki cynamonu

3 łyżeczki kurkumy

2 łyżeczki chili w proszku lub w płatkach

filiżanka opłukanej i osuszonej soczewicy

litr bulionu lub puszka pokrojonych pomidorów i łyżka koncentratu pomidorowego

liść laurowy

sól i pieprz

2 filety z dorsza lub lucjana

pół filiżanki mąki orkiszowej

sól i pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

natka kolendry

łyżka gęstego jogurtu



Przygotowanie

Do dużego rondla wlewamy oliwę, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy, aż cebula zmięknie. Dodajemy po 2 łyżki każdej z przypraw i podsmażamy mieszając. Wrzucamy soczewicę i mieszamy, żeby ziarna pokryły się przyprawami. Wlewamy bulion lub pomidory z puszki, dodajemy liść laurowy i pieprz. Gotujemy przez 30 minut, aż soczewica zmięknie. Rybę panierujemy w mące i pozostałych przyprawach. Smażymy na oliwie z oliwek przez 2 minuty z każdej strony. Układamy soczewicę na talerzu, na niej kładziemy rybę. Danie ozdabiamy natką kolendry i gęstym jogurtem.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.