Śnieżne kule

Śnieżne kule
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Bezy
Ilość osób:
2

Składniki:

  • Karmel:
  • 200 g drobnego cukru
  • 50 ml wody
Beza:
Sos:
  • 500 ml mleka (albo 250 ml mleka i 250 ml śmietany)
  • pół laski wanilii
  • 6 żółtek
  • 100 g drobnego cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zacząć od sosu - żółtka ubić z 1/3 cukru, zagotować mleko z resztą cukru i wanilią. Gorące mleko wlewać do żółtek ciągle mieszając. Podgrzać do 80°C, nie gotować. Powinna powstać gęsta masa. Przecedzić i przelać do miseczek.
Zagotować 500 ml mleka. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Formować bezy i kłaść je do gorącego mleka.
Z cukru i wody zrobić karmel.
Zaparzone bezy położyć na sosie i udekorować karmelem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA