Śnieżne kule

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 61)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka, Bezy

Śnieżne kule
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Karmel:

200 g drobnego cukru

50 ml wody

 

Beza:

6 białek

100 g drobnego cukru

szczypta soli

500 ml mleka

 

Sos:

500 ml mleka (albo 250 ml mleka i 250 ml śmietany)

pół laski wanilii

6 żółtek

100 g drobnego cukru

Przygotowanie:

Zacząć od sosu - żółtka ubić z 1/3 cukru, zagotować mleko z resztą cukru i wanilią. Gorące mleko wlewać do żółtek ciągle mieszając. Podgrzać do 80°C, nie gotować. Powinna powstać gęsta masa. Przecedzić i przelać do miseczek.
Zagotować 500 ml mleka. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Formować bezy i kłaść je do gorącego mleka.
Z cukru i wody zrobić karmel.
Zaparzone bezy położyć na sosie i udekorować karmelem.

powrót

Podobne przepisy

Eton Mess
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Bezy z kremem bananowym
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania na karnawał i imprezę, Bezy
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Semifreddo z owocami leśnymi
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Bezy
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Eton Mess
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Tort lodowy
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Bezy
Ciasto a la pleśniak
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.