Bill Granger

Śniadaniowe ciastka maślane z borówkami amerykańskimi


Przepis z programu Wakacje Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka

Śniadaniowe ciastka maślane z borówkami amerykańskimi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

250 g mąki pszennej

1 łyżka drobnego cukru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

100 g schłodzonego masła

pokrojonego w kosteczki

2 jajka

lekko roztrzepane

125 g śmietany

85 g borówek amerykańskich

lekko obtoczonych w mące

1 jajko

roztrzepane z łyżką mleka

do posmarowania

 

 

Przygotowanie:


Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Wyłożyć blachę pergaminem. Zmiksować w malakserze mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać masło i miksować, aż wszystko z grubsza się połączy (powinny być wyczuwalne maleńkie grudki masła). Przełożyć ciasto do miski i za pomocą noża wymieszać z jajkami i śmietaną. Rękoma delikatnie wymieszać z obtoczonymi w mące borówkami. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką deskę. Rozpłaszczyć rękoma na placek o średnicy 15 cm. Przekroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę na pół. Wyłożyć na blachę, posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec 15-20 minut na złoty kolor. Podawać, póki gorące, ewentualnie z dodatkiem masła.

powrót

Podobne przepisy

Sernik z fety z wiśniami i kruszonką
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Tarta jabłkowa
Bożena Sikoń
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Rustykalne ciasto z jabłkami
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.25)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
Tarta tatin
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Strudel
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań (odc.10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia austriacka
Tarta truskawkowa z arcydzięglem
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Ciasta i ciasteczka
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.