Annabel  Langbein

Śmietankowy deser z wanilią i cytrusami


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Śmietankowy deser z wanilią i cytrusami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

300 ml słodkiej śmietanki

½ szklanki cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

skórka starta z jednej pomarańczy

skórka starta z jednej limonki

½ szklanki wymieszanego soku z pomarańczy i limonki

5 łyżeczek żelatyny w proszku

2 ½ szklanki greckiego jogurtu





Przygotowanie:

Śmietankę, cukier i wanilię delikatnie zagotować na małym ogniu. Skórki i sok z owoców włożyć do miseczki, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Przelać do gorącej śmietanki, wymieszać do rozpuszczenia. Śmietankę zdjąć z ognia, dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Przelać do szklanych salaterek, pucharków lub silikonowych foremek. Przykryć, wstawić na 3 godziny do lodówki.

Deser można przygotować na dzień przed podaniem. Podawać w naczyniach lub po wyjęciu z foremek na talerzykach. Dekorować pomarańczami w miodzie.



powrót

Podobne przepisy

Gruszki Piękna Helena
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Chrupiące pieczone jabłka
Anna Olson
Przepis z programu Na słodko Pieczone jabłka (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Gratin z plantanów
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Domowe marshmallows
Tomasz Deker
Przepis z programu Desery Dekera (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
Deser z mango i truskawek
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Śliwki pieczone pod migdałową pierzynką
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.