Annabel  Langbein

Śmietankowy deser z wanilią i cytrusami


Przepis z programu Annabel Langbein - kuchnia w stylu wolnym 2 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery

Śmietankowy deser z wanilią i cytrusami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

300 ml słodkiej śmietanki

½ szklanki cukru

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

skórka starta z jednej pomarańczy

skórka starta z jednej limonki

½ szklanki wymieszanego soku z pomarańczy i limonki

5 łyżeczek żelatyny w proszku

2 ½ szklanki greckiego jogurtu





Przygotowanie:

Śmietankę, cukier i wanilię delikatnie zagotować na małym ogniu. Skórki i sok z owoców włożyć do miseczki, dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Przelać do gorącej śmietanki, wymieszać do rozpuszczenia. Śmietankę zdjąć z ognia, dodać jogurt, dokładnie wymieszać. Przelać do szklanych salaterek, pucharków lub silikonowych foremek. Przykryć, wstawić na 3 godziny do lodówki.

Deser można przygotować na dzień przed podaniem. Podawać w naczyniach lub po wyjęciu z foremek na talerzykach. Dekorować pomarańczami w miodzie.



powrót

Podobne przepisy

Krem z awokado z różowym grejfrutem
Jacek Sikora
Przepis z programu Słodki drań 2 (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia brazylijska, Kuchnia kubańska
Deser z chia
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 2 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania dietetyczne, Dobre dla dzieci
Truskawki z koglem moglem
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Panna cotta na mleku kokosowym
Iwona  Zasuwa
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Dania wegańskie, Dobre dla dzieci
Gorąca czekolada
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Desery, Napoje
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.