Smażony stek wołowy w sosie z Madery

Przepis z programu Przepisy z Niebiańskiej kuchni (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Smażony stek wołowy w sosie z Madery
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

4 steki z polędwicy wołowej (250 g każdy)

olej roślinny

czarny pieprz

 

 

Przygotowanie:


Natrzyj steki olejem i smaż po dwie minuty z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni. Zdejmij je z niej i odłóż na bok, żeby doszły w środku. W tym czasie zrób sos. Usmaż grzyby na maśle, po minucie dodaj szalotki. Wlej czerwone wino. Gdy alkohol odparuje, dodaj Maderę. Redukuj dalej. Po dwóch minutach sos powinien mieć połowę objętości. Można go dodatkowo zagęścić masłem. Podawaj z plackami ziemniaczanymi.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.