Delia  Smith

Smażony śledź w płatkach owsianych


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Smażony śledź w płatkach owsianych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

śledź

mąka

jajko

kasza owsiana

smalec

 

 

Przygotowanie:


Rybę myjemy, starannie osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy, obtaczamy w mące, a następnie jedną stronę maczamy w roztrzepanym jajku i w grubo mielonej kaszy owsianej. Śledzia smażymy na smalcu, ale można też wykorzystać olej – na przykład arachidowy, tylko musi być mocno rozgrzany, by skorupka była chrupiąca. Po kilku chwilach rybę obracamy. Usmażonego śledzia osączamy z tłuszczu na pogniecionym pergaminie i podajemy z ćwiartką cytryny lub limonki.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.