Delia  Smith

Smażony śledź w płatkach owsianych


Przepis z programu Szkoła gotowania Delii Smith (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Smażony śledź w płatkach owsianych
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

śledź

mąka

jajko

kasza owsiana

smalec

 

 

Przygotowanie:


Rybę myjemy, starannie osuszamy papierowym ręcznikiem, przyprawiamy, obtaczamy w mące, a następnie jedną stronę maczamy w roztrzepanym jajku i w grubo mielonej kaszy owsianej. Śledzia smażymy na smalcu, ale można też wykorzystać olej – na przykład arachidowy, tylko musi być mocno rozgrzany, by skorupka była chrupiąca. Po kilku chwilach rybę obracamy. Usmażonego śledzia osączamy z tłuszczu na pogniecionym pergaminie i podajemy z ćwiartką cytryny lub limonki.

powrót

Podobne przepisy

Ryba w soli nadziewana fenkułem i cytryną
Przepis z programu Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia śródziemnomorska
Biała zupa rybna
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
kuchnia świata: Kuchnia polska
Zupa rybna z chińskim selerem
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Dorsz marynowany
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Risotto z łososiem, brokułami i pomidorami
Marieta  Marecka
Przepis z programu Mała Improwizacja (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.