David Gaboriaud

Smażony ser z sosem tatarskim


Przepis z programu David w Europie (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania na karnawał i imprezę
kuchnia świata: Kuchnia czeska

Smażony ser z sosem tatarskim
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

Składniki:

smażony ser:

4 prostokątne plastry o grubości 1,5 cm sera żółtego typu Edam

1 szklanka mąki na talerzu

2 jajka roztrzepane w głębokim talerzu

1 szklanka bułki tartej na talerzu

sos tatarski:

1 średni słoik majonezu (lub 1 szklanka domowego majonezu)

2 ogórki kiszone pokrojone w kosteczki

½ żółtej cebuli drobno posiekanej

2 łyżki gęstej i kwaśnej śmietany

1 łyżeczka tartej skórki z cytryny

1 łyżka octu z białego wina

1 łyżka musztardy

szczypta białego pieprzu

Przygotowanie:

Ser obtoczyć w mące, następnie w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Podsmażyć na patelni w oleju z obu stron, aż się zrumienią. Wyciągnąć z patelni i odcedzić na ręczniku papierowym.
Połączyć wszystkie składniki do sosu tatarskiego i dobrze wymieszać, doprawić według uznania.
Ser serwować z sosem. Koniecznie do tego wypić kufel czeskiego piwa!

powrót

Podobne przepisy

Chrupiące krakersy z kremem „burratina”
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Flądra z ogórkami i koprem
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska
Serowe ziemniaki
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.