Tomasz Jakubiak

Smażony sękacz z kremem pistacjowym


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski

Smażony sękacz z kremem pistacjowym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

kawałek sękacza ok. 200 -300 g

2 łyżki masła

lukrecja

skórka z cytryny

Krem:

40 g pistacji

500 ml 36% zimnej śmietany

2 jajka

łyżka cukru brązowego

łyżka sera pleśniowego

Przygotowanie:

Sękacz pokrój na duże kawałki. Na patelni rozgrzej masło, dodaj dwie szczypty lukrecji i skórkę z cytryny. Na maśle podsmaż kawałki sękacza.
Przygotuj krem pistacjowy. Pistacje rozdrobnij w moździerzu. Do miski wlej zimną śmietanę i mieszaj do uzyskania puszystości. Nie ubijaj śmietany na sztywno. Dodaj jaja.
Miskę z kremem umieść na garnku z gotującą się wodą i mieszaj. Dodaj cukier, pistacje i ser pleśniowy. Całość mieszaj do uzyskania kremowego sosu. Chrupiącego sękacza podaj z kremem pistacjowym.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.