Tomasz Jakubiak

Smażony sandacz w sosie ze zredukowanego soku jabłkowego z imbirem


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 2 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 4012

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

3 filety z sandacza

jajko

orzechy laskowe

olej do smażenia

sól

pieprz

sos z jabłek i imbiru:

1 kg kwaśnych jabłek

duży korzeń swieżego imbiru

puree z pieczonych buraków:

1 kg upieczonych buraków

2 łyżki chrzanu

6 łyżek oliwy truflowej

6 łyżek octu balsamicznego

5 dag sera pleśniowego

pieprz

sól

Przygotowanie:

Rybę pokrój na nieduże kawałki. Dopraw solą i pieprzem. Kawałki ryby panieruj w roztrzepanym jajku i pokruszonych orzechach laskowych. Rybę usmaż na oleju.
Z jabłek wyciśnij sok. Imbir pokrój na cienkie plastry. W rondelku plastry imbiru zalej sokiem i redukuj sos na małym ogniu do momentu, aż zgęstnieje.
Buraki zmiksuj w blenderze na gładką masę z chrzanem, solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym. Na patelni podsmaż puree i dodaj ser pleśniowy. Cały czas mieszaj, aż buraki dokładnie połączą się z serem.
Kawałki sandacza polej pysznym gęstym sosem z jabłek i imbiru i podawaj je z puree z pieczonych buraków.

powrót

Podobne przepisy

Łupacz z południowych Indii i chow der kukurydziany
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Papilot z sandacza na ostro z ziołami
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Łosoś z czosnkiem niedźwiedzim*
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka
Tatar z tuńczyka i awokado
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Pączki z solonego dorsza
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.