Smażony ryż

Przepis z programu Wolny dzień Chucka (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

Smażony ryż
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

2 łyżki oleju (30 ml)

4 szklanki zimnego, ugotowanego ryżu basmati (1l)

1 szalotka, posiekana

3 ząbki czosnku

¼ szklanki sambal oelek (60 ml)

sok z 1 limonki

1 por, posiekany

2 gałązki selera naciowego, posiekane

3 łyżki sosu sojowego (45 ml)

garść natki pietruszki

garść szczypiorku

garść kolendry

sól i pieprz



Przygotowanie:

Szalotki, czosnek, sambal oelek i sok z limonki miksujemy na niezbyt gładkie puree. W dużym rondlu rozgrzewamy olej na średnim ogniu, smażymy pory i selera przez około 2 minuty. Dodajemy puree i smażymy kolejną minutę. Dodajemy ryż, sos sojowy i smażymy 5 minut, aż ryż będzie dokładnie pokryty przyprawami. Zdejmujemy z ognia, dodajemy zioła. Podajemy jako dodatek do golonki adobo według przepisu Chucka.

powrót

Podobne przepisy

Bezglutenowe muesli
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
Puree z kwaśnych jabłek
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni 2 (odc.3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.016) sos krówkowy
Michael  Smith
Przepis z programu Domowy kucharz (odc.16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sosy, kremy, pasty, Inne
Bliny
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia rosyjska
Muesli
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Nori rolls z komosą, jagłami, warzywami i tofu
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 37)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Inne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.