Kylie Kwong

Smażony ryż


Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażony ryż
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

6 wiejskich jajek

2/3 filiżanki posiekanej dymki

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 łyżka posiekanego imbiru

2 łyżki oleju roślinnego

1 mała czerwona cebulka

posiekana

4 filiżanki ugotowanego ryżu

1 łyżka jasnego sosu sojowego dodatkowo

1 1/3 filiżanki liści kapusty pekińskiej

porwanych na kawałki

 

 

Przygotowanie:


W miseczce rozbić widelcem jajka z sosem sojowym, dymką i imbirem. Rozgrzać olej w woku. Włożyć cebulkę i smażyć, mieszając przez 30 sekund. Wlać rozbite jajka, smażyć przez 10 sekund, a następnie przegarnąć łopatką i smażyć przez półtorej minuty, aż będą prawie zupełnie ścięte. Włożyć ryż, wlać pozostały sos sojowy i smażyć, energicznie mieszając przez około półtorej minuty, rozdzielając łopatką jajko na kawałki. Na koniec wrzucić kapustę i smażyć przez kolejne 20 sekund, mieszając.

powrót

Podobne przepisy

Pieczona cukinia z serem
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
Pieczone pieczarki w sosie chili
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.3)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Zapiekanka z bakłażana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Jabłka z miętą i majerankiem
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Pascha z mango
Jola Słoma
Przepis z programu ATELIER SMAKU wielkanoc
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Desery, Potrawy wielkanocne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.