Smażony ryż po tajsku

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Smażony ryż po tajsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

pół łyżeczki białego pieprzu

4 posiekane ząbki czosnku

pół filiżanki posiekanych łodyżek i korzeni kolendry

2-4 łyżki oliwy

2 jajka

łyżka posiekanych szalotek

pół kilograma oczyszczonych i pokrojonych krewetek

filiżanka pokrojonego twardego tofu

4 filiżanki ugotowanego brązowego ryżu

pokrojony pomidor

2 filiżanki kiełków fasoli

2 pokrojone dymki

filiżanka natki kolendry

2 łyżki prażonych organicznych orzeszków ziemnych

limetka

sos (zmiksować: 6 papryczek chili, 6 ząbków czosnku, pół filiżanki sosu rybnego, sok z trzech limetek i łyżkę cukru palmowego)

Przygotowanie:

Pieprz, czosnek, łodyżki i korzenie kolendry rozgnieść w moździerzu. Rozgrzać oliwę w woku. Usmażyć rozmącone jajka. Oddzielnie usmażyć szalotki z pastą z czosnku, kolendry i pieprzu. Dodać tofu i krewetki. Smażyć mieszając. Kiedy krewetki będą gotowe dodać pomidor, ryż i usmażone jajka. Na koniec dołożyć kiełki fasoli i natkę kolendry. Przełożyć danie na talerz, skropić sosem, posypać dymką i udekorować cząstkami limetki.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki w kokosie z domowym sosem chili
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Krewetki po kanaryjsku w sosie mojo
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
Raki po warszawsku z grzankami na maśle
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.