Smażony ryż po tajsku

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Smażony ryż po tajsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

pół łyżeczki białego pieprzu

4 posiekane ząbki czosnku

pół filiżanki posiekanych łodyżek i korzeni kolendry

2-4 łyżki oliwy

2 jajka

łyżka posiekanych szalotek

pół kilograma oczyszczonych i pokrojonych krewetek

filiżanka pokrojonego twardego tofu

4 filiżanki ugotowanego brązowego ryżu

pokrojony pomidor

2 filiżanki kiełków fasoli

2 pokrojone dymki

filiżanka natki kolendry

2 łyżki prażonych organicznych orzeszków ziemnych

limetka

sos (zmiksować: 6 papryczek chili, 6 ząbków czosnku, pół filiżanki sosu rybnego, sok z trzech limetek i łyżkę cukru palmowego)



Przygotowanie:

Pieprz, czosnek, łodyżki i korzenie kolendry rozgnieść w moździerzu. Rozgrzać oliwę w woku. Usmażyć rozmącone jajka. Oddzielnie usmażyć szalotki z pastą z czosnku, kolendry i pieprzu. Dodać tofu i krewetki. Smażyć mieszając. Kiedy krewetki będą gotowe dodać pomidor, ryż i usmażone jajka. Na koniec dołożyć kiełki fasoli i natkę kolendry. Przełożyć danie na talerz, skropić sosem, posypać dymką i udekorować cząstkami limetki.

powrót

Podobne przepisy

Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Tosty z krewetkami królewskimi
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.2)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Homar z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.