Smażony ryż po tajsku

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 49)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska

Smażony ryż po tajsku
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki:

pół łyżeczki białego pieprzu

4 posiekane ząbki czosnku

pół filiżanki posiekanych łodyżek i korzeni kolendry

2-4 łyżki oliwy

2 jajka

łyżka posiekanych szalotek

pół kilograma oczyszczonych i pokrojonych krewetek

filiżanka pokrojonego twardego tofu

4 filiżanki ugotowanego brązowego ryżu

pokrojony pomidor

2 filiżanki kiełków fasoli

2 pokrojone dymki

filiżanka natki kolendry

2 łyżki prażonych organicznych orzeszków ziemnych

limetka

sos (zmiksować: 6 papryczek chili, 6 ząbków czosnku, pół filiżanki sosu rybnego, sok z trzech limetek i łyżkę cukru palmowego)



Przygotowanie:

Pieprz, czosnek, łodyżki i korzenie kolendry rozgnieść w moździerzu. Rozgrzać oliwę w woku. Usmażyć rozmącone jajka. Oddzielnie usmażyć szalotki z pastą z czosnku, kolendry i pieprzu. Dodać tofu i krewetki. Smażyć mieszając. Kiedy krewetki będą gotowe dodać pomidor, ryż i usmażone jajka. Na koniec dołożyć kiełki fasoli i natkę kolendry. Przełożyć danie na talerz, skropić sosem, posypać dymką i udekorować cząstkami limetki.

powrót

Podobne przepisy

Pasta vongole
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki w sosie koperkowym z tagliatelle warzywnym
Przepis z programu Pieprz, chilli, sól (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Przegrzebki królewskie z płonąca tequilą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Kalmary w zielonym sosie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.