Smażony pstrąg łososiowy, pasternak purée i smażony szpinak

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Smażony pstrąg łososiowy, pasternak purée i smażony szpinak
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki dania z pstrąga:

4 porcje po 115 g pstrąga łososiowego

skórka z 1 cytryny, starta tarką firmy „Microplane”

1 łyżka posiekanej natki

60 g oliwy

sól morska (do smaku)



Składniki pasternaku purée:

450 g pasternaku, obranego i pokrojonego w 2,5 cm kostkę

90 g masła

sól morska i świeżo rozgnieciony pieprz (do smaku)



Składniki smażonego szpinaku:

225 g liści młodego szpinaku, umytych i osuszonych

½ drobno posiekanej, żółtej cebuli

1 rozgnieciony ząbek czosnku

60 g oliwy

skórka z 1 cytryny, starta tarką firmy „Microplane”

¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej

sól morska i świeżo rozgnieciony pieprz (do smaku)



Składniki sosu z czerwonego wina:

1 butelka czerwonego wina

30 g masła

świeżo rozgnieciony pieprz (do smaku)



Przygotowanie dania z pstrąga:

Dopraw filety skórką z cytryny, natką i solą. Podgrzej patelnię z oliwą, połóż filety. Usmaż z obu stron. Smaż, aż temperatura wewnątrz osiągnie 60°C.



Przygotowanie pasternaku purée:

Gotuj pasternak w garnku z wodą do miękkości. Odcedź i wrzuć do miksera. Dodawaj po trochu masło. Miksuj na gładką masę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem. Przełóż do garnka i przykryj.



Przygotowanie szpinaku:

Rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj cebulę i czosnek, usmaż. Dodaj szpinak i smaż. Gdy zmięknie, dodaj skórkę z cytryny, gałkę muszkatołową. Dopraw solą i pieprzem.



Przygotowanie sosu:

Wlej czerwone wino do garnka. Gotuj, aż odparuje 4/5. Dodaj masło i utrzyj. Dopraw świeżo rozgniecionym czarnym pieprzem. Podawaj ciepły.



Podanie:

Ułóż rybę na półmisku. Podgrzej szpinak i włóż do miski. Podgrzej pasternak purée i włóż do drugiej miski. Podgrzej sos (nie wolno go zagotować) i przelej do sosjerki.



© 2012 Corey Roberts





powrót

Podobne przepisy

Łosoś z miodem, sosem sojowym i makaronem gryczanym
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 43)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Grillowane paczuszki łososiowe
Przepis z programu W świecie przypraw Anjum (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Filety z halibuta z pieczonymi ziemniakami petera gordona
Sophie Grigson
Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Pieczona ryba z purée ze słodkich ziemniaków
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 63)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Grillowana makrela z warzywnym wrapem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.