Tomasz Jakubiak

Smażony, marynowany w soku pomarańczowym karaś z pęczotto


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Smażony, marynowany w soku pomarańczowym karaś  z pęczotto
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2-3 karasie

sól

pieprz

sok z pomarańczy

½ szklanki wytrawnego wermutu

koper włoski

Pęczotto:

szklanka kaszy pęczak

koper włoski

3-4 małe cebule szalotki

seler naciowy

3-4 świeże listki szałwii

łyżka masła

oliwa

1 litr bulionu warzywnego

½ puszki pokrojonych pomidorów

koperek

Przygotowanie:

Z karasi wytnij filety. Ponacinaj je co milimetr - dzięki temu podczas smażenia małe ości się wytopią.
Kawałki ryby posól i popieprz. Zamarynuj je w sou z pomarańczy i wermucie. Na koniec dodaj kawałki kopru włoskiego. Filety marynuj przez 20 minut.
Super dodatkiem do smażonej ryby będzie pęczotto.
Koper włoski i seler pokrój na małe kawałki. Cebule posiekaj. Na oliwie podsmaż pokroje warzywa. Lekko je podduś. Dodaj odrobinę masła i listki szałwii.
Do warzyw dosyp kaszę pęczak. Całość podlej odrobiną bulionu. Bulion dolewaj stopniowo, aż kasza zmięknie. Na końcu do pęczotto dodaj pół puszki pokrojonych pomidorów. Poczekaj, aż płyny odparują i gotowe.
Karasie obtocz w mące kukurydzianej i smaż na rozgrzanym oleju. Podaj z pęczotto. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Łosoś po kaszubsku
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Wędzona rybka warmińska z kiszoną kapustą i jabłkami
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 2
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska
Obsmażany tuńczyk z salsą z mango
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 10)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.