Sophie Grigson

Smażony makaron z krewetkami tygrysimi


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażony makaron z krewetkami tygrysimi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki drobno posiekanego czosnku

2 łyżki drobno posiekanego imbiru

2 łyżki drobno posiekanej cebuli

1 drobno posiekana czerwona papryczka chilli

10 namoczonych pokrojonych w plasterki grzybów shiitake

10 – 12 dużych krewetek tygrysich

1 opakowanie (250g) chińskiego makaronu - mie

1 garść całych liści bazylii azjatyckiej - tulsi (lub 1 garść zwykłej bazylii i 1 garść świeżych liści mięty)

½ łyżeczki cukru

2 łyżeczki tajskiego sosu rybnego

olej sezamowy

sok z ½ limonki

garść posiekanych nie solonych orzeszków ziemnych

 

 

Przygotowanie:


Przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączyć. Mocno rozgrzać wok z 4 łyżkami oleju roślinnego. Włożyć do oleju posiekany czosnek, imbir, cebulę i chilli, wymieszać. Dodać grzyby shiitake i podsmażać mieszając przez 2 min., aż będą na wpół usmażone. Dodać obrane i pokrojone na ok. dwucentymetrowe kawałki krewetki i podsmażać, aż staną się jasnoróżowe. Włożyć do woka przygotowany makaron, dokładnie wymieszać składniki. Dodać bazylię tulsi lub liście bazylii i mięty. Doprawić danie cukrem i sosem rybnym, skropić je olejem sezamowym oraz sokiem z limonki. Posypać orzeszkami ziemnymi, wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Smażone jarzyny z krewetkami
Przepis z programu Nancy Lam Kurczak, wieprzowina i krewetki (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Kluski leniwe z serem
Brygida Kosel
Przepis z programu Teraz Brygida! (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Pierogi i pierożki
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tajskie krewetki w czerwonym curry, z makaronem
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na lato (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Mule po belgijsku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach znowu w trasie (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia belgijska
Pikantna sałatka z kalmarów
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.11)
trudność: trudne
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Płatki makaronu z pesto
Przepis z programu Dwóch łakomych Włochów 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.