Sophie Grigson

Smażony makaron z krewetkami tygrysimi


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażony makaron z krewetkami tygrysimi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 łyżki drobno posiekanego czosnku

2 łyżki drobno posiekanego imbiru

2 łyżki drobno posiekanej cebuli

1 drobno posiekana czerwona papryczka chilli

10 namoczonych pokrojonych w plasterki grzybów shiitake

10 – 12 dużych krewetek tygrysich

1 opakowanie (250g) chińskiego makaronu - mie

1 garść całych liści bazylii azjatyckiej - tulsi (lub 1 garść zwykłej bazylii i 1 garść świeżych liści mięty)

½ łyżeczki cukru

2 łyżeczki tajskiego sosu rybnego

olej sezamowy

sok z ½ limonki

garść posiekanych nie solonych orzeszków ziemnych

 

 

Przygotowanie:


Przygotować makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączyć. Mocno rozgrzać wok z 4 łyżkami oleju roślinnego. Włożyć do oleju posiekany czosnek, imbir, cebulę i chilli, wymieszać. Dodać grzyby shiitake i podsmażać mieszając przez 2 min., aż będą na wpół usmażone. Dodać obrane i pokrojone na ok. dwucentymetrowe kawałki krewetki i podsmażać, aż staną się jasnoróżowe. Włożyć do woka przygotowany makaron, dokładnie wymieszać składniki. Dodać bazylię tulsi lub liście bazylii i mięty. Doprawić danie cukrem i sosem rybnym, skropić je olejem sezamowym oraz sokiem z limonki. Posypać orzeszkami ziemnymi, wymieszać.

powrót

Podobne przepisy

Grzybowe ravioli
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
(odc.01) spaghettini z krabem, cytryną i chili
Sophie Grigson
Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zapiekany makaron
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 40)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Sosy, kremy, pasty
kuchnia świata: Kuchnia włoska
 Gnocchi z grzybami, żurawiną i ricottą
Adriana Marczewska
Przepis z programu Ślinotok (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.