Kylie Kwong

Smażony makaron z czerwoną cebulką, kiełkami sojowymi i imbirem


Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażony makaron z czerwoną cebulką, kiełkami sojowymi i imbirem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

500 g świeżych płatów makaronu

pokrojonych na paski o szerokości 2 cm (lub 250 g suchego

szerokiego chińskiego makaronu

ugotowanego al dente)

¼ filiżanki oleju roślinnego (1 filiżanka = 250 ml)

2 małe czerwone cebulki

pokrojone na cząstki

2 dymki

pokrojone na kawałki o długości 5 cm

1 łyżka imbiru

posiekanego „na zapałkę”

¼ filiżanki ciemnego sosu sojowego

2 łyżki jasnego sosu sojowego

½ filiżanki posiekanej kapusty pekińskiej

1 filiżanka kiełków sojowych

1 łyżka podprażonych ziaren sezamu

 

 

Przygotowanie:


Makaron podzielić na kawałki. Do gorącego woka wlać olej, rozgrzać i smażyć cebulki, dymkę i imbir przez 3 minuty, mieszając. Dodać makaron i smażyć, mieszając energicznie przez 4 minuty. Dodać oba rodzaje sosu sojowego i smażyć, również cały czas mieszając przez 2 minuty.
Na koniec dodać kapustę i kiełki sojowe, smażyć kolejną minutę. Ułożyć na półmisku, posypać ziarnami sezamu.

powrót

Podobne przepisy

Piersi z kurczaka podane na makaronie casarecce
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
Farfalle z sosem serowym
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam w sieci: patenty i triki (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kluski z kurczakiem, jarzynami i orzeszkami ziemnymi
Przepis z programu Nancy Lam Orzechowe noce (odc.4)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia indonezyjska
Spaghetti carbonara
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Gnocchi z sera ricotta w sosie z królika
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.