Smażony makaron ryżowy z warzywami

Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażony makaron ryżowy z warzywami
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

225 g makaronu ryżowego

6 dymek

pokrojonych w cienkie słupki

110 g czerwonej papryki

pokrojonej w cienkie słupki

225 g kasztanów wodnych

pokrojonych w cienkie słupki

225 g kiełków fasoli mung

przyciętych

2 łyżki oleju

do smażenia

1 łyżeczka soli

2 łyżki jasnego sosu sojowego

3 łyżki wina ryżowego

lub wytrawnego sherry

2 ½ łyżki przecieru pomidorowego

5 łyżek bulionu z kurczaka

lub wody

 

 

Przygotowanie:


Namocz makaron ryżowy przez 15-20 minut. Odsącz go tuż przed rozpoczęciem smażenia.
Postaw wok na jak największym ogniu, dodaj olej i rozgrzewaj, aż zacznie dymić. Dodaj dymkę i zamieszaj. Następnie dodaj paprykę, kasztany wodne oraz kiełki i smaż, ciągle mieszając, przez kilka sekund. Dodaj przyprawy: sól, sos sojowy, wino ryżowe, przecier pomidorowy i na koniec bulion. Mieszaj. Teraz kolej na odcedzony makaron ryżowy. Wrzuć go i nadal mieszając smaż przez jakąś minutę. Danie jest gotowe, kiedy makaron zaczyna przywierać do woka. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.