Smażony makaron ryżowy z warzywami
Przepis z programu Ken Hom i kuchnia chińska (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia chińska
Składniki:
225 g makaronu ryżowego
6 dymek
pokrojonych w cienkie słupki
110 g czerwonej papryki
pokrojonej w cienkie słupki
225 g kasztanów wodnych
pokrojonych w cienkie słupki
225 g kiełków fasoli mung
przyciętych
2 łyżki oleju
do smażenia
1 łyżeczka soli
2 łyżki jasnego sosu sojowego
3 łyżki wina ryżowego
lub wytrawnego sherry
2 ½ łyżki przecieru pomidorowego
5 łyżek bulionu z kurczaka
lub wody
Przygotowanie:
Namocz makaron ryżowy przez 15-20 minut. Odsącz go tuż przed rozpoczęciem smażenia.
Postaw wok na jak największym ogniu, dodaj olej i rozgrzewaj, aż zacznie dymić. Dodaj dymkę i zamieszaj. Następnie dodaj paprykę, kasztany wodne oraz kiełki i smaż, ciągle mieszając, przez kilka sekund. Dodaj przyprawy: sól, sos sojowy, wino ryżowe, przecier pomidorowy i na koniec bulion. Mieszaj. Teraz kolej na odcedzony makaron ryżowy. Wrzuć go i nadal mieszając smaż przez jakąś minutę. Danie jest gotowe, kiedy makaron zaczyna przywierać do woka. Podawaj od razu.
Podobne przepisy


Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Makarony, kluski


Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska


Przepis z programu ABC GOTOWANIA 5 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Zapiekanki


Przepis z programu Słoneczne smaki Sophie (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
skomentuj przepis