Kylie Kwong

Smażony makaron jajeczny z czerwoną cebulką i kiełkami sojowymi


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.1) Bambus
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażony makaron jajeczny z czerwoną cebulką i kiełkami sojowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

½ pęczka chińskiej kapusty choy sum (do kupienia w sklepach z żywnością orientalną)

300g świeżego cienkiego makaronu jajecznego (lub około 150g suszonego)

½ filiżanki oleju z fistaszków (1 filiżanka = 250 ml)

1 łyżka imbiru posiekanego na zapałkę

3 ząbki czosnku

posiekane

1 mała czerwona cebulka

pokrojona w cząstki

1 łyżka soli morskiej

3 duszone grzyby shiitake

cienko pokrojone (sposób przyrządzenia na końcu przepisu)

4 dymki

pokrojone na kawałki długości około 10 cm

1 duży strączek chili

posiekany w ukośne plasterki

1 łyżka oleju sezamowego

1 filiżanka kiełków sojowych

1 łyżka jasnego sosu sojowego

szczypta mieszanki pieprzu seczuańskiego z solą (patrz: osobny przepis)

 

 

Przygotowanie:


Ściąć ogonki choy sum, następnie pokroić w poprzek na trzy, umyć i odsączyć. Makaron ugotować w osolonym wrzątku al dente i odcedzić. Zahartować w zimnej wodzie i ponownie odcedzić. Rozgrzać w woku olej do momentu, kiedy na powierzchni pojawią się pęcherzyki. Włożyć imbir, czosnek, czerwoną cebulkę i sól, smażyć, mieszając przez minutę. Dodać grzyby i dymkę i smażyć, mieszając przez kolejną minutę. Dodać makaron, choy sum i olej sezamowy, smażyć, mieszając przez następną minutę. Na koniec dodać kiełki sojowe i sos sojowy i smażyć jeszcze przez 30 sekund. Przełożyć makaron do miseczki, posypać mieszanką pieprzu seczuańskiego z solą i natychmiast podawać.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.