Smażony lucjan z puree ze słodkich ziemniaków

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Smażony lucjan z puree ze słodkich ziemniaków
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 filety lucjana ze skórą

2 łyżki oliwy

2 filiżanki obranych i pokrojonych słodkich ziemniaków

ćwierć filiżanki mleka ryżowego

2 łyżeczki startego imbiru

łyżeczka oleju sezamowego

sól i biały pieprz

limetka

 

 

Przygotowanie:


Ziemniaka i imbir ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody. Rozgrzać oliwę na patelni i ułożyć na niej filety skórą do dołu. Docisnąć i smażyć przez minutę. Zmniejszyć płomień i smażyć przez 3 minuty, aż skóra się zrumieni. Przygotować puree ziemniaczane z dodatkiem oleju sezamowego, mleka i reszty przypraw. Ułożyć rybę na puree i ozdobić cząstką limetki.

powrót

Podobne przepisy

Gravlax
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Dorsz marynowany
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 5
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.