Smażony kurczak

Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Smażony kurczak
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

1,6 kg kurczaka



Marynata:

500 ml maślanki

1 łyżka soli

1 łyżka mielonego ziela angielskiego

2 liście laurowe



Do smażenia:

olej z otrębów ryżowych

gruboziarnista sól i mielony czarny pieprz



Panierka:

3 filiżanki mąki pszennej

półtorej łyżki suszonego czosnku

półtorej łyżki suszonej cebuli

pół łyżki i pół łyżeczki papryki

pół łyżki i pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego

pół łyżki i pół łyżeczki gruboziarnistej soli

pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu



Do dekoracji:

sól

gałązki rozmarynu i tymianku



Przygotowanie:

Kurczaka podzielić na 10 kawałków (2 pałki, 2 udka, 4 fragmenty piersi i 2 skrzydełka). Zamarynować go w maślance z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i solą. Odstawić na całą noc. Składniki panierki przesiać do dużej miski. Zamarynowanego kurczaka obtoczyć w panierce. Ostrożnie włożyć do rozgrzanego oleju i smażyć przez 11-12 minut na złocisty kolor. Usmażone kawałki mięsa przełożyć na kratkę. Nadmiar tłuszczu zebrać papierowym ręcznikiem.

Przed podaniem posypać solą i ziołami.

powrót

Podobne przepisy

Chilli con carne
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia meksykańska
Świeżonka z sałatką z pomidorów
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak rodzinnie (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
Kotlety schabowe z jabłkami
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.