Janella  Purcell

Smażony kurczak


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Smażony kurczak
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

łyżka i łyżeczka soli

2 łyżeczki papryki

1 ½ łyżeczki suszonej cebuli

łyżeczka suszonego czosnku

łyżeczka gorczycy

łyżeczka suszonej bazylii

½ łyżeczki czarnego pieprzu

½ łyżeczki białego pieprzu

¼ łyżeczki mielonego kminu

1,4 kg kurczaka pokrojonego na 8 kawałków

900 ml maślanki

1 ½ filiżanki mąki

1 ½ filiżanki oleju roślinnego

 

 

Przygotowanie:


Wymiesza przyprawy w małej miseczce. Włożyć kurczaka do miski. Zalać maślanką. Marynować przez godzinę w temperaturze pokojowej. Maślankę odlać zachowując jedną filiżankę. Posypać mięso dwiema łyżkami przypraw. Wymieszać. Połączyć mąkę i 2 i pół łyżeczki przypraw. W dużym rondlu rozgrzać olej. Kurczaka obtoczyć w mące. Strząsnąć jej nadmiar. Układać mięso w rondlu skórą do dołu. Przykryć. Zmniejszyć płomień. Smażyć 5-6 minut sprawdzając, czy kurczak się nie przypala. Odwrócić i smażyć na złoty kolor. Wyjąć i odsączyć na papierowym ręczniku.

powrót

Podobne przepisy

Schab pieczony z cebulą i jabłkami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Kurczaczki w piwie z puree selerowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 14)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Polędwica wołowa na sosie z kurek na ziemniaczanych plackach
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Wieże z tortilli
Przepis z programu Chleby Paula Hollywooda (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.