Sophie Grigson

Smażony kurczak w tymiankowej marynacie


Przepis z programu Zielnik Sophie Grigson (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska

Smażony kurczak w tymiankowej marynacie
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Marynata

1 łyżka tymianku cytrynowego

1 łyżka tymianku pomarańczowego

1 łyżka tymianku pospolitego

4 łyżki oliwy

sok z 1 cytryny

3 ząbki czosnku

sól, pieprz



Dodatkowo

4 pojedyncze kurze piersi

1 łyżka świeżego tymianku do posypania

sok z cytryny do skropienia



Przygotowanie

Wsypać do moździerza listki tymianku i lekko utrzeć, żeby uwolnić aromat. Zalać tymianek oliwš i sokiem z cytryny. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku, szczyptę soli i świeżo zmielonego pieprzu. Zalać mięso marynatą i wstawić pod przykryciem do lodówki na 4 do 24 godzin. Rozgrzać suchą patelnię i smażyć kurze piersi po 5 minut z każdej strony. Jeśli są grube, na koniec zmniejszyć ogień i podsmażać, aż dojdą. Mięso podawać posypane świeżym tymiankiem i skropione sokiem z cytryny i z ziemniakami albo jako nadzienie do ciabatty - pokrojone na kawałki, z liściem sałaty, plastrami pomidora i majonezem.



Sophie Grigson

powrót

Podobne przepisy

Kapusta faszerowana
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Szaszłyki z wieprzowiny z morelami
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia węgierska
Wołowina w piwie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Biryani z baraniną
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
kuchnia świata: Kuchnia indyjska
Tatar
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.