Smażony kurczak i mięsny sos z sherry

Przepis z programu Domowy kucharz 2 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

Smażony kurczak i mięsny sos z sherry
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki kurczaka:

1 kurczak (do pieczenia)

oliwa

sól i pieprz

2 cegły owinięte w kilka warstw folii aluminiowej



Składniki sosu:

1 duża, obrana i posiekana cebula

120 ml sherry

120 ml śmietany 35%

1 łyżeczka octu z sherry

sól i pieprz



Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 205°C. Połóż kurczaka na piersiach. Ostrymi nożycami do drobiu wytnij kręgosłup, odcinając kości po obu stronach. Rozpłaszcz kurczaka na równej powierzchni. Przytnij odsłonięte żebra. Dopraw solą i pieprzem. Na średnim ogniu rozgrzej dużą, żeliwną patelnię z żaroodporną rączką. Dolej oliwę. Gdy zacznie dymić, połóż kurczaka skórą do dołu. Na mięsie połóż cegły, zmniejsz płomień do średniego i smaż przez ok. 20 minut. Temperatura jest właściwa, gdy kurczak się smaży, ale nie dymi. Zdejmij cegły i sprawdź mięso. Powinien być złocistobrązowy i chrupiący. Wtedy go przewróć. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i dopiecz bez cegieł. Jest gotowy, gdy podudzie osiągnie 73°C. Zdejmij kurczaka z patelni. Przykryj folią na półmisku. Przyrządź sos. Patelnię z przysmażeniami i sosem spod pieczenia rozgrzej na średnim ogniu. Dorzuć cebulę i przysmaż na brązowo na małym ogniu. Dolej sherry, powiększ płomień i odparuj połowę płynu. Dolej śmietanę i odparuj, aż zgęstnieje. Dolej ocet, dopraw solą i pieprzem.



Michael Smith



powrót

Podobne przepisy

Miękkie naleśniczki ryżowe
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 5)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne, Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kotlety wieprzowe z oliwkami i cytryną
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 16)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Quesadilla z serem pleśniowym
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Przetwory
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Zapiekanka z kiełbasek i ziemniaków z rozmarynem
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dzień po dniu (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Zapiekanki
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Kurczak pieczony z ricottą
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kaczka w sosie sojowym
Kylie Kwong
Przepis z programu Kylie Kwong - czysta magia (odc.1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.