Smażony krab z zielonym pieprzem z Kampot

Przepis z programu Rick Stein na Dalekim Wschodzie (odc. 1)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia kambodżańska

Smażony krab z zielonym pieprzem z Kampot
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 kg surowych lub ugotowanych całych krabów

4 gałązki zielonego pieprzu z Kampot albo 1½ łyżki marynowanych

zielonych ziaren pieprzu

odcedzonych i osuszonych

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1 łyżeczka cukru palmowego (można go zastąpić złocistym

miałkim albo brązowym cukrem)

2 łyżki oleju roślinnego

20 g drobno posiekanego czosnku

1½ łyżeczki sosu rybnego

6 dymek

pokrojonych w cienkie

ukośne plasterki

 

 

Przygotowanie:


Żywe kraby zabij w humanitarny sposób. Podziel na porcje, usuwając niejadalne wnętrzności. Pancerze zachowaj (możesz na nich ugotować wywar do innego dania). Jeśli używasz marynowanych, zielonych ziaren pieprzu, lekko rozgnieć je w moździerzu (świeże tego nie potrzebują.) W miseczce wymieszaj sos sojowy z cukrem, aż się rozpuści i odstaw. Rozgrzej duży wok na silnym ogniu i dolej tłuszcz. Smaż kawałki krabów po 2-3 minuty na silnym ogniu, dorzuć czosnek i ziarna pieprzu. Smaż przez chwilę, zmniejsz płomień do średniego. Wlej sos rybny i 2-3 łyżki wody. Przykryj wok pokrywką. Świeże kraby duś przez 4-5 minut, gotowane przez 2-3 minuty. Zdejmij pokrywkę, dolej sos sojowy z cukrem, dorzuć dymki. Starannie wymieszaj, aby sos pokrył kawałki krabów. Nałóż porcje na talerze, polej sosem z woka.

powrót

Podobne przepisy

Pikantne mule z fasolą
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
(odc.15)krewetki w ognistym sosie
Jacques Pépin
Przepis z programu Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Koktajl z krewetek
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.