Janella  Purcell

Smażony krab z fasolą i czosnkiem


Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 10)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza

Smażony krab z fasolą i czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

duży krab mułowy

paczka czarnej fasoli

4 rozdrobnione ząbki czosnku

mała posiekana papryczka chili

starte kłącze imbiru

90 ml oleju z orzeszków ziemnych

3 łyżeczki jasnego sosu sojowego

2 łyżeczki brązowego cukru

wino ryżowe

250 ml bulionu z kurczaka

¼ pęczka posiekanej dymki

pęczek chińskich brokułów

150 g łamanego ryżu

300 ml wody



Przygotowanie:

Fasolę moczyć przez noc. Odcedzić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ryż płukać pod bieżącą wodą, żeby usunąć skrobię. Odsączyć. Dodać szczyptę soli i odmierzoną wodę. Zagotować. Przykryć. Gotować na małym ogniu przez 15 minut, aż woda całkowicie się wchłonie. Zgasić płomień. Odstawić ryż na 25 minut. Podzielić kraba na ćwiartki. Usunąć wnętrzności. Oddzielić i rozbić szczypce. Rozgrzać wok. Wlać olej z orzeszków ziemnych. Podsmażyć czarną fasolę przez 2 minuty. Dodać czosnek, imbir i chili. Smażyć przez 30 sekund. Włożyć kawałki kraba. Podsmażać przez 3 minuty. Dolać wino ryżowe i bulion. Smażyć przez 10-15 minut, aż krab będzie gotowy. Dodać brokuły. Smażyć przez 3 minuty, aż zmiękną. Posypać dymką. Podawać z ryżem.



Przepis opracowany na podstawie programu „Żołądek czy rozsądek? 2”

powrót

Podobne przepisy

Kalmary w zielonym sosie
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia grecka
Homar w lekkim bulionie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 23)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Makaron z owocami morza  al cartoccio
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.17)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krab z woka z ostrym sosem saté
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Mule po prowansalsku
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 2 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki
kuchnia świata: Kuchnia francuska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.