Tomasz Jakubiak

Smażony karp w stylu koreańskim z ryżem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności (odc. 13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

odsłon: 483

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 duże filety z karpia bez skóry

2 kłącza trawy cytrynowej

2 ząbki czosnku

cebula

3 papryczki chili

¼ papryki czerwonej

¼ papryki zielonej

¼ papryczki żółtej

4 łyżki kimchi

garść cukrowego groszku

olej do smażenia

2 gwiazdki anyżu

gałka muszkatołowa

mąka pszenna

½ łyżeczki pasty z tamaryndowca

sos sojowy

3 łyżki marynaty w której było kimchi

tajska bazylia kilka listków

kilka gałązek świeżej kolendry

 

Ryż:

szklanka jaśminowego ryżu

2 łyżki oleju

szklanka wody

szklanka soku pomarańczy

szczypta mielonej gałki muszkatołowej

gwiazdka anyżu

 

Przygotowanie:

Przygotuj wszystkie składniki.
Filet z karpia pokrój w paski i panieruj mące pszennej.
Trawę cytrynową zmiażdż. Czosnek, papryczki chilli, cebulę i papryki pokrój w kostkę. Kimchi pokrój.
Do rozgrzanego oleju w woku włóż anyż, gałkę i trawę cytrynową. Następnie wrzuć warzywa paprykę, czosnek, cebulę, kimchi. Na samym końcu podsmaż groszek. Podsmażone warzywa przełóż do miseczki.
Następnie na woku podsmaż kawałki ryby, a gdy już będą gotowe, dodaj podsmażone wcześniej warzywa. Wszystkie składniki delikatnie przemieszaj i dopraw pastą z tamaryndowca, sosem sojowym i świeżymi warzywami.
Danie możesz podawać z aromatycznym ryżem. Szklankę ryżu przesmaż w garnku na odrobinie oleju. Dodaj anyż i szczyptę gałki muszkatołowej. Ryż zalej szklanką wody i szklanką soku z pomarańczy. Ryż gotuj na wolnym ogniu, aż będzie gotowy.
Na talerz wysyp ryż na nim ułóż rybę i warzywa z woka. Smacznego!

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.