Tomasz Jakubiak

Smażony jesiotr w palonym maśle i w sosie chrzanowym


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 432

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 polędwice z jesiotra

½ kostki masła

2 gałązki świeżego tymianku

2 ząbki czosnku

 

Panierka do ryby:

4 łyżki bułki tartej

świeże zioła, po łyżce posiekanych: szałwia/natka/tymianek

czosnek

 

 

Sos chrzanowy z morelami:

500 g moreli

3 łyżki masła

2-3 łyżki miodu

sól

2-3 łyżki stołowe ocet winny malinowego

4 łyżki ostrego chrzanu

cebula

2 ząbki czosnku

łyżeczka musztarda w proszku

60 ml szklanki słodkiej śmietanki

60 ml szklanki białego wytrawnego

 

 

Przygotowanie:

Polędwice z jesiotra opłucz i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozpuść pół kostki masła, dodaj ząbki czosnku i świeży tymianek. Rybę obsmaż na maśle z obu stron. Zmiksuj świeże zioła z bułką tartą.
W tak przygotowanej panierce obtocz obsmażane kawałki ryby i przełóż je na blaszkę. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 140 stopniach przez ok. 10 minut.
Przygotuj sos. W rondlu rozpuść masło, dodaj kawałki moreli. Podsmaż. Dolej miodu. Posól i dolej ocet. Całość dokładnie wymieszaj.
Morele gotuj na małym ogniu do momentu, aż płyn się zredukuje, a morele się rozpadną. Na końcu dodaj chrzan, śmietankę, wino i musztardę w proszku. Sos przetrzyj przez sitko, tak by sos był aksamitnie gładki.
Na talerz nałóż porcję sosu i ryby. Smacznego!





powrót

Podobne przepisy

Wiązana ryba
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 21)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Gołąbki z łososiem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Dania dietetyczne, Gołąbki
Dorada z szynką pata negra
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni Świeta (odc.12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia hiszpańska
Tatar z łososia
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.