Tomasz Jakubiak

Smażony jesiotr w palonym maśle i w sosie chrzanowym


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 12)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie

odsłon: 221

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 polędwice z jesiotra

½ kostki masła

2 gałązki świeżego tymianku

2 ząbki czosnku

 

Panierka do ryby:

4 łyżki bułki tartej

świeże zioła, po łyżce posiekanych: szałwia/natka/tymianek

czosnek

 

 

Sos chrzanowy z morelami:

500 g moreli

3 łyżki masła

2-3 łyżki miodu

sól

2-3 łyżki stołowe ocet winny malinowego

4 łyżki ostrego chrzanu

cebula

2 ząbki czosnku

łyżeczka musztarda w proszku

60 ml szklanki słodkiej śmietanki

60 ml szklanki białego wytrawnego

 

 

Przygotowanie:

Polędwice z jesiotra opłucz i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozpuść pół kostki masła, dodaj ząbki czosnku i świeży tymianek. Rybę obsmaż na maśle z obu stron. Zmiksuj świeże zioła z bułką tartą.
W tak przygotowanej panierce obtocz obsmażane kawałki ryby i przełóż je na blaszkę. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 140 stopniach przez ok. 10 minut.
Przygotuj sos. W rondlu rozpuść masło, dodaj kawałki moreli. Podsmaż. Dolej miodu. Posól i dolej ocet. Całość dokładnie wymieszaj.
Morele gotuj na małym ogniu do momentu, aż płyn się zredukuje, a morele się rozpadną. Na końcu dodaj chrzan, śmietankę, wino i musztardę w proszku. Sos przetrzyj przez sitko, tak by sos był aksamitnie gładki.
Na talerz nałóż porcję sosu i ryby. Smacznego!





powrót

Podobne przepisy

Czerwony lucjan z trawą cytrynową
Roger Mooking
Przepis z programu Nuta egzotyki na co dzień (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Ceviche z pstrąga i słodkie ziemniaki
Gary  Mehigan
Przepis z programu Męski weekend (odc.10)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia peruwiańska
Pieczona ryba z tapenadą z suszonych pomidorów
Delia  Smith
Przepis z programu Delia na zimę (odc.4)
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
Gravlax
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 36)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.