Emeril Lagasse

Smażony halibut z warzywami i kaszą kuskus


Przepis z programu Esencja smaku Emerila (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Smażony halibut z warzywami i kaszą kuskus
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 szklanki wody

1 szklanka kaszy kuskus

½ szklanki posiekanych prażonych migdałów

½ szklanki suszonych moreli pokrojonych w cienkie paseczki

2 łyżeczki soku pomarańczowego

1 łyżka skórki pomarańczowej

½ łyżeczki mielonego imbiru

½ łyżeczki kminu rzymskiego

1 laska cynamonu

3 łyżeczki soli

¼ szklanki posiekanej natki pietruszki

3 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka masła

1 drobno posiekana czerwona cebula

2 cukinie pokrojone w cienkie paseczki

2 żółte dynie pokrojone w cienkie paseczki

2 czerwone papryki pokrojone w cienkie paseczki

2 żółte papryki pokrojone w cienkie paseczki

¼ szklanki ziół (szczypiorek

tymianek

natka pietruszki

oregano)

1 łyżeczka białego pieprzu

4-6 filetów z halibuta (do tego przepisu można również użyć filetów dorsza)

 

 

Przygotowanie:


Zagotować wodę w czajniku. Kaszę kuskus przesypać do dużej miski. Dodać migdały, morele, sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, imbir, kmin, cynamon i łyżeczkę soli. Zawartość miski zalać wrzątkiem. Przykryć i odstawić na 10 minut. Odkryć i przemieszać kaszę widelcem. Dodać natkę pietruszki i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na czas przygotowywania halibuta i warzyw. Na dużej patelni podgrzać 2 łyżki oliwy i masło. Kiedy patelnia będzie rozgrzana, dodać czerwoną cebulę i smażyć do miękkości przez 3 minuty. Dodać resztę warzyw. Smażyć 5-7 minut na dużym ogniu często mieszając, aż warzywa będą chrupiące. Dodać zioła, łyżeczkę soli i ½ łyżeczki pieprzu. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Rybę przyprawić z obydwu stron solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać pozostałą oliwę. Kiedy patelnia będzie już rozgrzana, dodać filety i smażyć przez około 3 minuty na każdej stronie, do uzyskania złocistego koloru. Filety podawać z kuskusem i warzywami rozłożonymi na talerzu. Podawać od razu.

powrót

Podobne przepisy

Grillowana makrela z warzywnym wrapem
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 3 (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia skandynawska
Placuszki rybne
Katia Roman-Trzaska
Przepis z programu Little Chef (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Tatar z łososia
Marieta  Marecka
Przepis z programu 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
Delikatna zupa rybna
Daria Ładocha
Przepis z programu Ugotuj mi mamo! 3 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Dorsz z salsą brokułową
Andrzej Polan
Przepis z programu Polska ze smakiem 6
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.