Kylie Kwong

Smażony filet z dorady z sałatką z suszonych wiśni o smaku zielonej herbaty i pomidorów


Przepis z programu Kylie Kwong - gotowanie z sercem (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażony filet z dorady z sałatką z suszonych wiśni o smaku zielonej herbaty i pomidorów
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 łyżka listków zielonej herbaty jaśminowej

¼ filiżanki suszonych wiśni

1 mała czerwona cebulka

posiekana

1 ząbek czosnku

posiekany

1 łyżka soli morskiej

1 łyżka ciemnego cukru

3 średnie dojrzałe pomidory

2 łyżki czerwonego octu winnego

1 łyżeczka octu z Chardonnay

2 łyżki oliwy

szczypta pieprzu

4 filety po 100g z dorady

 

 

Przygotowanie:


Do miski wsypać herbatę, zalać ¼ filiżanką gorącej wody, przykryć i odstawić na 5 minut. Przelać przez sitko, wlać napar do miski. Włożyć połowę ilości suszonych wiśni. Odstawić na 20 minut, wyjąć wiśnie. Do drugiej miski włożyć cebulkę i czosnek, posypać solą i cukrem, wymieszać. Przykryć i odstawić na 20 minut. Małym nożykiem naciąć płytko na krzyż pomidory na końcach. W rondelku zagotować wodę, wrzucić pomidory na 30 sekund. Wyjąć łyżką cedzakową i włożyć do miski z zimną wodą. Odsączyć, zdjąć skórkę i pokroić pomidory na ćwiartki, usuwając pestki i sok. Dodać wymieszane wszystkie rodzaje octu, odsączone wiśnie, pozostałe suszone wiśnie oraz ćwiartki pomidorów do posiekanej cebulki. Rybę smażyć z obu stron, w sumie około 4 minut, na gorącej, posmarowanej oliwą patelni. Zdjąć rybę z patelni, przełożyć na talerz i przykryć folią aluminiową, odstawić na około 3 minut w ciepłe miejsce. Podawać filety ułożone na półmisku, udekorowane sałatką i skropione oliwą.

powrót

Podobne przepisy

Zupa fińska z łososiem
Kinga Paruzel
Przepis z programu Z.U.P.A. (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
Gurami smażony w całości
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Dorsz w piwie z bekonem i kapustą
Rick Stein
Przepis z programu Morska odyseja Ricka Steina (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska
Kulebiak z sandacza we francuskim cieście
Adam Chrząstowski
Przepis z programu Adam po pracy (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Potrawy wielkanocne
kuchnia świata: Kuchnia polska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.