Smażony dorsz z sosem azjatyckim i sałatką

Przepis z programu Pyszne weekendy Billa (odc. 9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Smażony dorsz z sosem azjatyckim i sałatką
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0


Na sos:

2 łyżki miękkiego brązowego cukru

2 łyżki cukru kryształ

2 duże świeże czerwone chili, pozbawione nasion, pokrojone ukośnie

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki soku z limonki



Do ryby:

4 filety z ryby o białym zwartym mięsie, np. z dorsza

60 ml oliwy



Na sałatkę:

15 g świeżej kolendry

12 listków mięty

4 małe szalotki, drobno posiekane

20 strąków groszku cukrowego, zblanszowanych i drobno pokrojonych

2 świeże liście limonki kaffir, drobno pokrojone

4 cząstki limonki do dekoracji



Sos:

W małym rondlu na małym ogniu wymieszaj cukier z 2 łyżkami wody, aż cukier się rozpuści. Dodaj chili, sok z limonki i gotuj na średnim ogniu, aż sos nabierze złotego koloru. Zdejmij z ognia, dodaj sos rybny i zamieszaj.



Ryba:

Skrop filety oliwą, dopraw solą morską i czarnym pieprzem. Na dużym ogniu rozgrzej oliwę w nieprzywierającej patelni. Połóż na patelni filety skórą do dołu i smaż 2 minuty z każdej strony. Obróć rybę tylko raz.



Sałatka:

Połącz kolendrę, miętę, szalotki, groszek i limonkę kaffir. Podaj rybę udekorowaną sałatką. Polej sosem i podaj z cząstką limonki.





© Bill Granger



powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.