Tomasz Jakubiak

Smażony dorsz w borowikowo- pomidorowym maśle z plackami ziemniaczano - dyniowymi


Przepis z programu Jakubiak lokalnie 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb

Smażony dorsz w borowikowo- pomidorowym maśle z plackami ziemniaczano - dyniowymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

2 filety z dorsza

szczypta kopru

2 szczypty gruboziarnistej soli

łyżka skórki z grejpfruita

Sos:

duży czarny pomidor

3-4 borowiki

cebula

3 łyżki masła

łyżeczka kminu rzymskiego

łyżeczka ziaren kopru włoskiego

3 ząbki czosnku

3-4 gałązki świeżego tymianku

Pieprz

sól

łyżka małych kaparów

łyżka zalewy z kaparów

2 łyżki schłodzonego masła

 

Placki:

2 duże ziemniaki

100 g dyni

jajko

sól

pieprz

3 łyżki mąki

olej do smażenia

Przygotowanie:

Filety z dorsza pokrój w równe kwadraty i pozbądź się ości. Do miseczki zetrzyj skórkę z grejpfruta, dodaj koper i sól. Wszystkie składniki dokładnie utrzyj. Kawałki ryby marynuj przez 10 minut. Następnie na patelni rozpuść masło, dodaj kmin, koper i usmaż rybę. Podczas smażenia cały czas podlewaj rybę masłem. Gdy zetnie się białko, zdejmij rybę.
Przygotuj sos. Pomidora, borowiki i cebulę pokrój w kostkę. Na maśle podsmaż cebulę i czosnek, następnie grzyby i pomidory. Całość dopraw świeżym tymiankiem, solą i pieprzem. Do sosu dodaj kapary i zalewę z kaparów. Gotuj przez chwilę, aż płyny odparują, na koniec dodaj schłodzone masło. Kawałki ryby, przełóż do gotowego sosu. Przygotuj placki. Do miski zetrzyj dynię i ziemniaki. Dopraw solą i pieprzem, dodaj jajko i mąkę. Placki smaż na rozgrzanym oleju. Chrupiący placek, leśnie grzyby i bałtycki dorsz. Obiad gotowy. Smacznego!

powrót

Podobne przepisy

Dorada bellavista
Przepis z programu
trudność: trudne
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa rybna po wenecjańsku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb, Zupy
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.