Smażony bekon z jajkami w koszulkach i pomidorkami z octem balsamicznym

Przepis z programu Dieta Kudłaczy - jak kochając jedzenie zrzucić wagę (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Dania dietetyczne

Smażony bekon z jajkami w koszulkach i pomidorkami z octem balsamicznym
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Nie musicie rezygnować z jajek i bekonu w czasie diety – zmieńcie jedynie nieco sposób ich przygotowania. Zamiast boczku wybierzcie chudy wędzony schab.



Składniki:

1 łyżeczka oleju słonecznikowego

4 plasterki wędzonego schabu

1 łyżeczka białego octu winnego

2 jajka od kur z wolnego chowu

8 pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół

porządna garść rukwi wodnej

dobrej jakości ocet balsamiczny

świeżo mielony czarny pieprz



Przygotowanie:

Dużą patelnię z nieprzywierającym dnem posmarować olejem, używając pędzelka. Wstawić na średni ogień, położyć schab. Smażyć 2 minuty, przewrócić, smażyć kolejne 3 minuty. Niewielki rondelek wypełnić wodą do połowy, dolać biały ocet, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, woda powinna lekko „mrugać”. Wbić jajka po jednym do wody, tak, by się nie stykały. Gotować 2 i pół minuty. Po minucie jajka powinny wypłynąć na powierzchnię. Jeśli białko przywiera do dna, należy je delikatnie podważyć drewnianą łyżką. Na patelnię dołożyć pomidory, posypać sporą ilością czarnego pieprzu. Smażyć pomidorki przez około minutę, aż lekko zmiękną, przewracając raz w czasie smażenia. Na każdym talerzu ułożyć garść rukwi wodnej, na niej położyć podsmażony schab i pomidorki, skropić octem balsamicznym. Dziurkowaną łyżką wyjąć jajka z wody, umieścić na wierzchu. Posypać pieprzem i zajadać, póki gorące i smakowite.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.