Kylie Kwong

Smażone ziemniaki z kiełbasą lup cheong i zielonym chili


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażone ziemniaki z kiełbasą lup cheong i zielonym chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże ziemniaki

obrane

pokrojone w drobne słupki

1 średnia marchewka

pokrojona w drobne słupki

2 łyżki oleju arachidowego

5cm kawałek imbiru

pokrojony w zapałkę

1 łyżeczka soli morskiej

2 kiełbaski lup cheong (chińskiej

suszonej kiełbasy)

ewentualnie 2 plastry wędzonego boczku

2 łyżki wina ryżowego

1 łyżeczka brązowego cukru

2 łyżki czarnego octu ryżowego

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 duże zielone chili

pokrojone w wąskie paski

1 łyżeczka oleju sezamowego

4 łyżki wody

 

 

Przygotowanie:


Do gorącego woka wlej olej arachidowy i rozgrzej, aż zacznie dymić. Dodaj ziemniaki, imbir i sól i smaż przez jakieś 2 minuty, aż ziemniaki lekko zbrązowieją. Dodaj kiełbasę, lub boczek i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj wino ryżowe i cukier, smaż przez 2 minuty. Dodaj marchewkę i pozostałe składniki i smaż przez 6 minut, aż ziemniaki zmiękną. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Kotlety schabowe
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 2 (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Carpaccio
Jan i Jakub   Kuroniowie
Przepis z programu Kuroniowie rozgryzają (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Potrawka wołowa w piwie po trydencku
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Pulpeciki z pieczeni po florentyńsku
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Kurczak z kokosem
Malka Kafka
Przepis z programu Koszer macher (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia koszerna
Duszone mięso po irlandzku
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia irlandzka

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.