Kylie Kwong

Smażone ziemniaki z kiełbasą lup cheong i zielonym chili


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.9)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażone ziemniaki z kiełbasą lup cheong i zielonym chili
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

2 duże ziemniaki

obrane

pokrojone w drobne słupki

1 średnia marchewka

pokrojona w drobne słupki

2 łyżki oleju arachidowego

5cm kawałek imbiru

pokrojony w zapałkę

1 łyżeczka soli morskiej

2 kiełbaski lup cheong (chińskiej

suszonej kiełbasy)

ewentualnie 2 plastry wędzonego boczku

2 łyżki wina ryżowego

1 łyżeczka brązowego cukru

2 łyżki czarnego octu ryżowego

2 łyżki jasnego sosu sojowego

1 duże zielone chili

pokrojone w wąskie paski

1 łyżeczka oleju sezamowego

4 łyżki wody

 

 

Przygotowanie:


Do gorącego woka wlej olej arachidowy i rozgrzej, aż zacznie dymić. Dodaj ziemniaki, imbir i sól i smaż przez jakieś 2 minuty, aż ziemniaki lekko zbrązowieją. Dodaj kiełbasę, lub boczek i smaż przez kolejne 2 minuty. Dodaj wino ryżowe i cukier, smaż przez 2 minuty. Dodaj marchewkę i pozostałe składniki i smaż przez 6 minut, aż ziemniaki zmiękną. Podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

Jagnięce kofty na sałacie
Agata Jędraszczak
Przepis z programu ImprezuJEMY (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia arabska
Filet z kurczaka z figami, orzechami w kąpieli balsamicznej z miodem
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia polska
Tostadas z wołowiną
Aaron Craze
Przepis z programu Rude Boy w kuchni (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska
Meat Pie z fasolką
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 6 (odc. 6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne
Gicz jagnięca w korzennym sosie
Przepis z programu Floyd w Indiach Jaipur (odc.1)
trudność: brak
rodzaj dania: Dania mięsne
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.