Tomasz Jakubiak

Smażone uszy wieprzowe z chili, młodym porem, ziołami i chlebkiem pita


Przepis z programu Jakubiak lokalnie (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne

odsłon: 9294

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

4 wieprzowe uszy

2 zielone papryki peperoni

2 słodkie papryczki chili

2 młode pory

1kłącze świeżej trawy cytrynowej

1 cytryna

4 ząbki czosnku

2 łyżki sosu rybnego

2 łyżki sosu sojowego

100 ml bulionu wieprzowego

sól

kilka listków werbeny cytrynowej

 

ciasto na chlebki pita:

1,5 szklanki mąki chlebowej

2 łyżeczki suszonych drożdży

łyżeczka cukru

ciepła woda

sól

kmin rzymski

 

Przygotowanie:

Drożdze połącz ze szczyptą cukru i odrobiną ciepłej wody. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki i dodaj je do mąki. Ziarna kminu upraż na patelni i dodaj do ciasta. Dopraw solą. Ciasto wyrób i formuj małe placuszki. Odstaw je do wyrośnięcia. Placki wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 190 stopni, aż urosną i się zrumienią. Przygotuj wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia uszu. Papryczki drobno posiekaj. Czosnek obierz z łupiny i posiekaj. Trawę cytrynową zgnieć i posiekaj. Pora pokrój w zapałki. Zetrzyj skórkę z cytryny. Obgotowane wcześniej uszy pokrój na cienkie paski. Na mocno rozgrzaną patelnie wrzuć uszy. Po chwili dodaj pory, trawę cytrynową i papryczki. Dodaj sos rybny i sojowy, czosnek, skórkę z cytryny. Całość dopraw solą. Podlej bulionem. Przemieszaj. Na koniec dodaj liście werbeny. Danie serwuj z chlebkami pita.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.