Gary  Rhodes

Smażone tosty z krewetkami i sezamem


Przepis z programu Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia brytyjska

Smażone tosty z krewetkami i sezamem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

275g surowych krewetek

2 łyżki posiekanej dymki

2 łyżki posiekanych kasztanów wodnych

2 łyżeczki posiekanego świeżego imbiru

1 łyżeczka skrobi kukurydzianej

1 białko

2 łyżki posiekanej świeżej kolendry

½ zielonego chili

z usuniętymi nasionami

drobno posiekana

1 szczypta soli

6 kromek pieczywa tostowego

2 łyżki nasion sezamu

olej do smażenia na głębokim tłuszczu

 

 

Przygotowanie:


Włóż wszystkie składniki, poza chlebem i sezamem do malaksera i zmiksuj na gładką pastę. Nałóż i rozsmaruj pastę na chlebie. Posyp każdą kromkę sezamem, tak żeby w miarę dokładnie pokrywał całą powierzchnię. Obkrój brzegi. (Tak przygotowane tosty można przez kilka godzin przechowywać w lodówce). Rozgrzej olej do 180°C. Smaż tosty najpierw masą do dołu po 1-1/2 minuty z każdej strony. Wyjmij, obsusz na papierze i pokrój każdą kromkę na 8 trójkącików lub słupków, takich na 1 kęs.

powrót

Podobne przepisy

Krewetki z chili
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Sałatka z homara z grejpfrutem
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Sałatki, sałaty i surówki, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Smażone kalmary
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie (odc. 4)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
Risotto
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.