Gary  Mehigan

Smażone steki i krewetki z sosem aioli


Przepis z programu Męski weekend (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania mięsne, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Smażone steki i krewetki z sosem aioli
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0






Składniki dania głównego

500g polędwicy wołowej

8 dużych krewetek

2 łyżki stołowe oregano

2 ząbki czosnku

1 cytryna

1 chilli

1 czerstwy chleb na zakwasie



Składniki sosu

2 żółtka

1 średni ziemniak

¼ filiżanki soli gruboziarnistej

3 ząbki czosnku

nieco octu z białego wina

200 ml oliwy

1 łyżka stołowa musztardy dijon

szczypta rozgniecionego czarnego pieprzu

2 limonki

2 gaście rukoli (do dekoracji)

szczypta soli



Przygotowanie

Umyć ziemniak. Położyć na soli z ząbkami czosnku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 40 minut. Po kwadransie wyjąć czosnek, gdy będzie miękki. Obrać ziemniaka ze skóry i przetrzeć przez sito lub praskę. Wymieszać żółtka, szczyptę soli, musztardę i nieco octu. Wlewać oliwą i ucierać na gładką masę. Dodać gorący miąższ ziemniaka, wycisnąć czosnek ze skórki, dolać więcej oliwy i zmiksować całość. Doprawić solą, wcisnąć sok z limonki i wsypać dużo rozgniecionego pieprzu.

Sprawić krewetki. Steki i krewetki doprawić oliwą, cienko pokrojoną chilli i czosnkiem, solą i pieprzem. Usmażyć na grillu. Pokroić chleb na kromki, upiec na grillu, posmarować sosem aioli i posypać pieprzem. Ułożyć stek, a na nim parę krewetek. Wymieszać rukolę z oliwą i solą. Położyć na wierzchu kanapki.





powrót

Podobne przepisy

Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska
Horapa - owoce morza z makaronem udon
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Potrawka z kalmarów z groszkiem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Krewetki pieczone z figami - Piotr Osiński
Przepis z programu Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
Faszerowane kraby
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.