Tomasz Jakubiak

Smażone śledzie w panierce orzechowo-chlebowej z zielonym groszkiem


Przepis z programu Jakubiak - z miłości do lokalności 2 12
trudność: łatwe
rodzaj dania: Śledzie
kuchnia świata: Kuchnia polska

odsłon: 197

drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

6 surowych śledzi

2 kromki czerstwego chleba razowego

garść zmiksowanych orzechów laskowych

masło do smażenia

kilka sztuk suszonych grzybów

 

Groszek:

500 g zielonego groszku mrożonego

ok. 10 dag owczego pleśniowego sera

szklanka białego cytrusowego wina

3 wyciśnięte ząbki czosnku

sok z cytryny

mięta

sól

 

Przygotowanie:

Zacznij od przygotowania panierki. Na patelnię wrzuć kawałki czerstwego chleba, który uprażysz. Dodaj orzechy laskowe oraz suszone grzyby.
W międzyczasie przygotuj śledzie do smażenia - ponacinaj je z obu stron, skrop wyciśniętym sokiem z cytryny oraz natrzyj solą i pieprzem.
Zmiksuj przygotowywany wcześniej czerstwy chleb, orzechy laskowe i grzyby.
Śledzie obtocz w powstałej panierce. Śledzie usmaż na oleju z masłem.
Następnie przygotuj dodatek z zielonego groszku i owczego sera. Na rozgrzaną patelnię, wysmarowaną masłem, wrzuć pokrojony czosnek i cebulę. Wymieszaj. Wszystko podlej białym winem.
Następnie dodaj groszek. Dopraw solą. Na koniec dodaj ser pleśniowy, miętę i skrop wyciśniętą cytryną. Wszystko wymieszaj. Przygotowane wcześniej śledzie ułóż na przygotowanym dodatku z groszku i sera pleśniowego.

powrót

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.