Agnieszka Kręglicka

Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską


Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

10 sztuk mrożonych przegrzebków

5 plastrów szynki parmeńskiej lub boczku wędzonego

sok z cytryny

2 cm korzenia imbiru

1/2 szklanki białego wytrawnego wina

3 łyżki oliwy

czerwony pieprz

sól

pieprz

2 garście liści rukoli i roszponki

oliwa i sok z cytryny do skropienia sałaty

Przygotowanie:

Pojedyncze przegrzebki owinąć plasterkiem szynki lub boczku, spiąć bambusowym patyczkiem. Imbir zetrzeć lub drobno posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić owinięte przegrzebki razem z imbirem. Wlać wino i odparować. Dodać przyprawy. Sałatę delikatnie wymieszać z odrobiną oliwy i soku z cytryny, rozłożyć na talerzach. Na sałacie ułożyć patyczki z przegrzebkami, polać sosem, który powstał na patelni.

powrót

Podobne przepisy

Horapa - owoce morza z makaronem udon
Piotr Przykaza
Przepis z programu Jak Piotr przykazał (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia tajska
Budyń z cukinii z potrawką z muli
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mule
  Vienio
Przepis z programu Ślinotok (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza, Dania na walentynki

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.