Bill Granger

Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi


Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Racuszki

½ filiżanki mąki

¼ łyżeczki kminu rzymskiego

¼ łyżeczki kurkumy

¼ łyżeczki mielonych nasion kolendry

jajko

125 ml gazowanej wody mineralnej

marchewka

świeża papryczka chilli

świeża kolendra

dymka



Dressing

jogurt naturalny

sok z limonki

kilka kropel oliwy

sól morska

pieprz

do dekoracji: przegrzebki



Przygotowanie

Do miski przesiać mąkę i wymieszać z przyprawami. Wlać lekko roztrzepane jajko i wodę mineralną, wymieszać trzepaczką. Dodać warzywa: marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, drobno pokrojone chilli i dymkę oraz posiekaną kolendrę. Na rozgrzaną patelnię wlać niewielką ilość oliwy. Łyżeczką układać małe porcje warzyw w cieście na patelni. Usmażyć z obu stron na złoto, ułożyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, włożyć do lekko nagrzanego piekarnika. Wyjąć przegrzebki z muszli, polać oliwą i podsmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron przez około 30 sekund. Sporządzić dressing: jogurt wymieszać z sokiem limonki, pokropić oliwą, doprawić solą morską i pieprzem. Przed podaniem ułożyć racuszki na kupkach świeżej rzeżuchy, udekorować przegrzebkami i polać dressingiem.



© Bill Granger 2006

powrót

Podobne przepisy

Mule w winie z ziołami
Marieta  Marecka
Przepis z programu ABC GOTOWANIA 4 (odc. 15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Briki krabowe, sałatka z kuskusem i salsa
Przepis z programu 15 minut Jamiego (odc. 7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Małże w kurkumie
Przepis z programu Floyd w Indiach Goa (odc.2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.