
Smażone przegrzebki z racuszkami warzywnymi
Bill Granger
Przepis z programu Kuchnia Billa Dekadencja (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia australijska

Racuszki
½ filiżanki mąki
¼ łyżeczki kminu rzymskiego
¼ łyżeczki kurkumy
¼ łyżeczki mielonych nasion kolendry
jajko
125 ml gazowanej wody mineralnej
marchewka
świeża papryczka chilli
świeża kolendra
dymka
Dressing
jogurt naturalny
sok z limonki
kilka kropel oliwy
sól morska
pieprz
do dekoracji: przegrzebki
Przygotowanie
Do miski przesiać mąkę i wymieszać z przyprawami. Wlać lekko roztrzepane jajko i wodę mineralną, wymieszać trzepaczką. Dodać warzywa: marchewkę startą na tarce o grubych oczkach, drobno pokrojone chilli i dymkę oraz posiekaną kolendrę. Na rozgrzaną patelnię wlać niewielką ilość oliwy. Łyżeczką układać małe porcje warzyw w cieście na patelni. Usmażyć z obu stron na złoto, ułożyć na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, włożyć do lekko nagrzanego piekarnika. Wyjąć przegrzebki z muszli, polać oliwą i podsmażyć na rozgrzanej patelni z obu stron przez około 30 sekund. Sporządzić dressing: jogurt wymieszać z sokiem limonki, pokropić oliwą, doprawić solą morską i pieprzem. Przed podaniem ułożyć racuszki na kupkach świeżej rzeżuchy, udekorować przegrzebkami i polać dressingiem.
© Bill Granger 2006
Podobne przepisy


Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska


Przepis z programu Francuskie wędrówki Julie (odc. 2)
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska


Przepis z programu Maryla al dente (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
trudność: łatwe
rodzaj dania: Makarony, kluski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 7)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
skomentuj przepis