Smażone przegrzebki z kukurydzą i winegretem z pancettą

Przepis z programu Przyjęcie u Rocco
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza

Smażone przegrzebki z kukurydzą i winegretem z pancettą
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0




Składniki dania z przegrzebków:

4 duże przegrzebki

2 łyżki oleju

1 łyżka masła

sól i pieprz (do smaku)



Składniki dania z kukurydzy:

2 posiekane ząbki czosnku

½ białej cebuli, pokrojonej w drobną kostkę

1 papryczka jalapeño, bez nasion, bardzo drobno posiekana

listki z 2 gałązek tymianku

ziarna z 2 kolb kukurydzy

115 g masła

60 ml tłustej śmietany

sól i pieprz (do smaku)



Składniki winegretu z pancettą:

150 g pancetty, pokrojonej w drobną kostkę

2 szalotki, pocięte w piórka

120 ml białego octu balsamicznego

180 ml oliwy

4 liście bazylii, pokrojone w paseczki

sól i pieprz (do smaku)



Przygotowanie przegrzebków:

Rozgrzej średnią patelnię na silnym ogniu. Dopraw przegrzebki solą i pieprzem. Gdy patelnia zacznie dymić, wlej tłuszcz. Połóż przegrzebki. Zostaw na patelni przez około 8 minut, aż jedna strona będzie chrupka i złocistobrązowa. Przewróć, wyłącz gaz, dorzuć masło, smaż polewając tłuszczem przez około 2 minuty, zdejmij z patelni.



Przygotowanie kukurydzy:

Rozgrzej rondel na średnim ogniu do silnego. Wrzuć 1 łyżeczkę masła i usmaż czosnek na złocistobrązowo. Dodaj cebulę, papryczkę jalapeño i smaż, aż cebula się zeszkli. Zmniejsz ogień do średnio-małego. Dodaj tymianek, kukurydzę i resztę masła. Smaż wszystkie składniki aż kukurydza zacznie mięknąć, czyli przez ok. 3 minuty. Dolej tłustą śmietanę. Wymieszaj i duś, aż kukurydza zmięknie czyli przez ok. 10 minut. Wyjmij ¼ kukurydzy i zmiksuj, dodaj sól i pieprz.



Przygotowanie winegretu z pancettą:

Rozgrzej rondelek na małym do średniego ogniu. Wrzuć pancettę. Wytapiaj tłuszcz przez około 10 minut. Dorzuć szalotki i smaż, aż się zeszklą. Wlej ocet balsamiczny. Możesz to robić w trzech etapach. Wlej dwa razy po ⅓ octu, za każdym razem czekaj, aż odparuje, żeby wzmocnić aromat. Za trzecim razem zeskrob z dna wszystkie przysmażenia, a potem zdejmij rondelek z ognia. Powoli wlewaj oliwę, cały czas ucierając. Dopraw solą i pieprzem. Gotowy winegret przechowuj w ciepłym miejscu do podania. Tuż przed wylaniem na talerze, dodaj bazylię. Nie rób tego wcześniej, bo ściemnieje.



© 2012 Joe Johnson



powrót

Podobne przepisy

Przegrzebki w sosie winno-śmietanowym
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 21)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Wiosenne roladki na zimno
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.25)
trudność: trudne
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Kraby z chili
Janella  Purcell
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? (odc.5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
Szaszłyki z krewetek i cukinii
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 20)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Przegrzebki królewskie z płonąca tequilą
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.3)
trudność: trudne
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia meksykańska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.