Smażone pieczarki

Smażone pieczarki
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Lucinda Scala Quinn

Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt (odc. 18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
6

Składniki:

  • ¾ kg świeżych pieczarek
  • ½ cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • posiekanego
  • 3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Pieczarki umyć w zimnej wodzie, odsączyć. Przyciąć nóżki, pokroić w plasterki, włożyć do dużej miski. Polać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny, wymieszać. Na dużą patelnię wsypać posiekany czosnek, wlać oliwę. Smażyć na średnim ogniu, aż czosnek zacznie skwierczeć, ale się nie zrumieni, ok 30 sekund. Wsypać pieczarki, zamieszać, przykryć. Dusić 4 minuty, mieszając kilka razy. Odkryć, posypać solą, pieprzem i smażyć mieszając, aż płyn odparuje, a pieczarki nabiorą brązowego koloru, ok. 5 minut. Posypać natką, zamieszać, podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA