Smażone nadziewane kwiaty cukinii

Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska

Smażone nadziewane kwiaty cukinii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

12 cukinii wraz z kwiatostanem

1 szalotka

2 sardele

80g sera scamorza lub oscypka

sól

pieprz

olej do smażenia

2 łyżki oliwy z oliwek

 

 

Przygotowanie:


Odrywamy kwiat cukinii, a cukinie oczyszczamy z końcówek, myjemy i dwie trzecie kroimy w paseczki. Kwiaty cukinii oczyszczamy z pręcików, myjemy i delikatnie osuszamy ściereczką. W rondelku podgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy do zeszklenia drobno posiekaną szalotkę, dodajemy paseczki cukinii i mieszając od czasu do czasu, smażymy przez kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem i dalej dusimy pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez 5-6 minut. Przekładamy duszoną cukinię do miski, dodajemy posiekane sardele i pokrojony w kawałki ser scamorza; mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Nadziewamy tym farszem kwiaty cukinii. Na chwilę przed podaniem zamaczamy kwiaty w cieście, usuwamy nadmiar ciasta i smażymy w dużej ilości gorącego, lecz nie wrzącego oleju, dopóki nie nabiorą lekko złotej barwy. Za pomocą papieru kuchennego odsączamy kwiaty z tłuszczu i podajemy gorące. Możemy serwować wraz z pozostałymi cukiniami ugotowanymi na parze lub ze świeżą sałatą.

powrót

Podobne przepisy

Okoń morski w ziołach
James  Martin
Przepis z programu Przysmaki Jamesa Martina (odc.11)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa
Dorada w liściach winorośli
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Smażony filet z gładzicy z kremem z kaszanki
Tomasz Jakubiak
Przepis z programu Jakubiak lokalnie 5 (odc. 4)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
Troć faszerowana nadzieniem z pstrąga, warzyw i grzybów
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Łosoś w papilotach
Grzegorz  Łapanowski
Przepis z programu Ł'apetyt (odc.6)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania z ryb
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.