Bill Granger

Smażone kwiaty cukinii


Przepis z programu Wakacje Billa (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Dania wegetariańskie, Przekąski

Smażone kwiaty cukinii
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

125 g mąki pszennej

2 łyżeczki mieszanki curry w proszku

1 łyżeczka proszku do pieczenia

sól morska

świeżo mielony pieprz

około 125 ml gazowanej wody mineralnej

oliwa do smażenia

12 kwiatów cukinii (należy usunąć z nich znamiona)

 

 

Przygotowanie:


Do dużej miski przesiać mąkę z curry i proszkiem do pieczenia. Przyprawić solą i pieprzem. Zrobić w mące dołek na środku. Wlewać wodę mineralną, mieszając ją z mąką trzepaczką. Ciasto powinno być gładkie i lejące. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę (wlać tyle, by jej warstwa miała około 5 cm). Partiami zanurzać kwiaty cukinii w cieście, pozwalając, by spłynął jego nadmiar. Delikatnie kłaść kwiaty cukinii na rozgrzaną oliwę, po kilka za jednym razem. Smażyć na złoto-brązowo. Wyjąć łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku.

powrót

Podobne przepisy

Sandwicze z kremem z mozzarelli i oliwkami
Przepis z programu
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Miętowy kuskus
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Tosty z anchois
Laura Calder
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu (odc.13)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
Roladki z wermiszelem i krewetkami
Przepis z programu Luke Nguyen w Wietnamie (odc. 8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska
Tosty z ciemnego pieczywa
Przepis z programu Dietosfera (odc.8)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski, Dania dietetyczne
kuchnia świata: Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.