Smażone kalmary z mlekiem kokosowym i ryżem na słodko

Przepis z programu Coxon gotuje dla afrykańskich królów (odc. 5)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Smażone kalmary z mlekiem kokosowym i ryżem na słodko
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0
Składniki:

300 g świeżych kalmarów, oczyszczonych i pokrojonych w krążki

200 g omułków, oczyszczonych (dowolnie)

500 ml mleka kokosowego

4 łyżki stołowe oliwy

3 pomidory bez skórki i nasion, pokrojone w kostkę

1 czerwona papryka bez nasion, pokrojona w romby

1 rozgnieciony ząbek czosnku

2 czerwone papryczki chilli bez nasion, pokrojone w paseczki

175 ml wywaru rybnego

1 łyżeczka sproszkowanej papryki

sól i pieprz

1 łyżka mąki

ugotowany ryż, sok z limonki, liście kolendry (do podania)



Przygotowanie:

Wymieszaj mąkę, sproszkowaną paprykę, sól i pieprz. Posyp tym kalmary. Otrząśnij nadmiar mąki, odłóż na bok. Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kalmary przez 1-2 minuty. Zdejmij i pozostaw w ciepłym miejscu. Na tę samą patelnię wrzuć cebulę i czosnek. Zeszklij. Dodaj pomidory, paprykę, chilii i podgrzej. Wlej wywar i mleko kokosowe. Doprowadź do wrzenia na silnym ogniu. Gotuj przez 10-15 minut, często mieszając. Dodaj omułki. Gotuj przez 3-4 minuty, wyjmij te, które się nie otworzyły.

Podawaj: na półmisek wyłóż ryż. Nalej omułki z sosem. Posyp smażonymi kalmarami. Wyciśnij sok z limonki, posyp liśćmi kolendry.



Opracowano na podstawie „Coxon gotuje dla afrykańskich królów”

powrót

Podobne przepisy

Potrawka z kalmarów z groszkiem
Przepis z programu
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Zupa z krabem i kukurydzą
Przepis z programu Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 38)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Zupy, Owoce morza
Mali z krewetek
Przepis z programu Floyd w Indiach odc.4
trudność: brak
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia indyjska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.