Paul Merret

Smażone kalmary z cytrynowym majonezem


Przepis z programu Czego nie wiecie o... (odc.2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza

Smażone kalmary z cytrynowym majonezem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

700 g tuszek kalmarów

pokrojonych w krążki o szerokości około 2,5 cm

½ litra mleka

300 g mąki pszennej

sól do smaku

łyżeczka papryki albo pieprzu kajeńskiego

olej roślinny do głębokiego smażenia

sok z jednej cytryny

280 ml majonezu

 

 

Przygotowanie:


Włożyć kalmary do miski i zalać mlekiem. Po chwili wyjąć i pozwolić, aby ściekł nadmiar mleka. Wymieszać paprykę albo pieprz kajeński z mąką, obtoczyć kalmary, strząsnąć nadmiar mąki. W głębokim rondlu z grubym dnem (lub frytkownicy) rozgrzać olej do temperatury 160-170 stopni Celsjusza. Smażyć obtoczone krążki kalmarów na złoto. Wymieszać majonez z sokiem z cytryny. Wyjmować kalmary łyżką cedzakową, odsączyć na papierowym ręczniku. Przełożyć na talerz i podawać z majonezem do maczania.

powrót

Podobne przepisy

Smażone przegrzebki zawijane w szynkę parmeńską
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.19)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia włoska
Mule smażone w cieście podawane z sosem cytrynowym
Agnieszka Kręglicka
Przepis z programu Para w kuchni (odc.15)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Kalmary grillowane podane z sałatką z mango
David Gaboriaud
Przepis z programu David w Europie 5 (odc. 2)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia rumuńska
Krewetki w majonezie
Przepis z programu Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 24)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia francuska
Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej
Si King
Przepis z programu Kudłacze na motorach (odc.7)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Owoce morza
kuchnia świata: Kuchnia wietnamska

skomentuj przepis

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.