Kylie Kwong

Smażone bok choy z czosnkiem


Przepis z programu Kylie Kwong: Moje Chiny (odc.1)
trudność: łatwe
rodzaj dania: Przekąski
kuchnia świata: Kuchnia chińska

Smażone bok choy z czosnkiem
drukuj dodaj do ulubionych sprawdzone! 0
oceń ilość głosów: 0
średnia głosów: 0.0

Składniki:

 

1 bok choy (można zastąpić inną chińską kapustą jak choy sum

lub gai lan)

2 łyżki oleju arachidowego

1 łyżeczka soli morskiej

3 ząbki czosnku

lekko zmiażdżone

2 łyżki wina ryżowego (shao hsing)

2 łyżki wody

½ łyżeczki oleju sezamowego

 

 

Przygotowanie:


Pokrój bok choy na kilka kawałków i porządnie umyj. Do gorącego woka dodaj olej, rozgrzej, aż zacznie dymić. Dodaj sól i czosnek i smaż przez 10 sekund. Dodaj bok choy i smaż przez półtorej minuty. Dodaj wino ryżowe i smaż przez 30 sekund. Dodaj wodę i smaż przez kolejne 30 sekund, aż liście zaczną się robić miękkie. Dodaj olej sezamowy i podawaj od razu.

powrót

Podobne przepisy

skomentuj przepis

lolepek

postów: 8

08.06.2014 22:07

CYTUJ

bok choy

Aby skomentować przepis, zaloguj się w naszym serwisie.